Wat te doen indien totaal verlies van voertuig?

Bij totaal verlies, ook wel ‘perte totale’, maken we een onderscheid tussen economisch totaal verlies en technisch totaal verlies. We spreken van…

 

  • economisch totaal verlies als het economisch niet meer verantwoord is uw voertuig te herstellen, omdat de herstellingskosten hoger liggen dan de werkelijke waarde van uw voertuig. Wilt u uw voertuig alsnog graag laten herstellen? Dan kunt u eventueel kiezen voor niet-originele/tweedehands stukken, of een goedkope hersteller zoeken. Een expert deelt mee of uw voertuig een keuring na ongeval moet ondergaan.

 

  • technisch totaal verlies als uw voertuig zo zwaar toegetakeld is dat het technisch onverantwoord is het te laten herstellen (niet meer veilig om mee te rijden). Toch herstellen kan alleen via een zogenaamde rehabilitatie-procedure.

Spreekt de expert van uw verzekeringsmaatschappij over ‘totaal verlies’, dan zal hij tevens verduidelijken of het een economisch of technisch totaal verlies betreft. De vergoeding die u mogelijk ontvangt (hangt af van uw verzekering), kan niet hoger zijn dan de vastgestelde waarde van uw voertuig vóór het ongeval. Toch belet niets u deze vergoeding te claimen en over te gaan tot herstelling, waarbij u dan wel zelf instaat voor de (waarschijnlijke) meerkost.